Συχνές Ερωτήσεις

1.       Σε  τι ηλικία μπορεί να αρχίσει η μουσική εκπαίδευση;

Από την ηλικία των 4 ετών , εφόσον έχει εκφραστεί η επιθυμία, το παιδί μπορεί να συμμετέχει σε τμήματα προπαιδείας , όπου αναπτύσσεται η αίσθηση του ρυθμού και του χρόνου , ( στοιχεία απαραίτητα για την εκμάθηση οποιουδήποτε οργάνου )  γίνεται γνωριμία με όλα τα μουσικά όργανα, γίνονται τεστ για να διερευνηθεί το ενδιαφέρον του για κάποιο όργανο. Οι μέθοδοι διδασκαλίας σε αυτές τις ηλικίες βασίζονται πολύ στο να αναπτύξουν την αίσθηση του ρυθμού και του χρόνου  με βιωματικό τρόπο , μέσα από παιχνίδια που είναι οικεία σε παιδιά αυτής της ηλικίας και δημιουργούν την αίσθηση του παιχνιδιού στο παιδί , ενώ παράλληλα του διδάσκουν.

Για τα όργανα της ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν, περίπου, από την ηλικία των επτά χρονών και αυτό εξαρτάται από την ανάπτυξη του κάθε παιδιού.

2.       Για να μάθει κάποιος  μουσική πρέπει να έχει ταλέντο;

 Όλοι , με την κατάλληλη μέθοδο μπορούν να μάθουν μουσική , όπως μαθαίνουν ανάγνωση και γραφή. Το “ταλέντο” μπορεί να τα καταφέρει λίγο ευκολότερα στην αρχή , αλλά όπως σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα αν δεν συνδυαστεί με προσπάθεια και επιμονή , από μόνο του δεν είναι ποτέ αρκετό.

3.       Για να μάθει κάποιος ηλεκτρική κιθάρα πρέπει πρώτα να μάθει κλασική και ποιά η διαφορά τους;

Μπορεί η ηλεκτρική κιθάρα να θεωρείτε απόγονος της κλασικής όμως στην πραγματικότητα εννοούμε  δύο διαφορετικά όργανα τόσο στην τεχνική όσο και στο ρεπερτόριο που αντιπροσωπεύουν. Η μέθοδος εκμάθησης της ηλεκτρικής κιθάρας αλλά και γενικότερα η προσέγγιση της μουσικής από την μεριά της είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της κλασικής κιθάρας. Η χρήση τους στην ιστορία της μουσικής μας φανερώνει δύο εντελώς διαφορετικές, μεγάλες σχολές, με υψηλότατα στάνταρ τεχνικής και στις δύο, χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα η μία από την άλλη. Γι αυτό και δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος κλασική για να ξεκινήσει να μαθαίνει ηλεκτρική κιθάρα.

4.       Μπορεί κάποιος να διδαχτεί ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα μαζί κι από τον ίδιο δάσκαλο ή ξεχωριστά;

Η ηλεκτρική με την ακουστική κιθάρα έχουν όπως θα έχετε παρατηρήσει
κάποιες διαφορές αλλά και πολλές ομοιότητες σαν μουσικά όργανα.
Για την ιστορία, η ηλεκτρική κιθάρα είναι απόγονος της ακουστικής και προέκυψε από την ανάγκη για μεγαλύτερη ένταση στον ήχο, αφού κατά την δεκαετία του 1930 η κιθάρα (ακουστική) χρησιμοποιούταν σε ορχήστρες που συμμετείχαν πολλά πνευστά, κυρίως, που όπως θα φαντάζεστε έκαναν πολύ “φασαρία”.
Έτσι σκεφτήκανε να βάλουν ένα μαγνήτη στην ακουστική και με τη βοήθεια
ενός ενισχυτή να παρέχουν τη δυνατότητα στους κιθαρίστες να ακούγονται πιο καθαρά και χωρίς κόπο, στις ενορχηστρώσεις.
Αυτή η ενέργεια έκανε την  κιθάρα εξαιρετικά δημοφιλή της επόμενες δεκαετίες και ακόμα περισσότερο με την ενέργεια του Leo Fender
που δημιούργησε μία συμπαγή ηλεκτρική κιθάρα (χωρίς σκάφος).
Οπότε όπως καταλαβαίνετε  η ηλεκτρική με την ακουστική κιθάρα είναι όργανα
με πάρα πολλά κοινά στην τεχνική τους και όλοι οι κιθαρίστες συνήθως παίζουν και τις δύο. Γι αυτό και μπορούν να διδαχτούν και τα δύο μαζί και από τον ίδιο δάσκαλο.

5.       Πρέπει να έχω δικό μου μουσικό όργανο;

Ναι. Είναι απαραίτητο να έχει κάποιος το δικό του όργανο για να αρχίσει τα μαθήματα. Ο κάθε μουσικός πρέπει να αναπτύξει την δικιά του, προσωπική σχέση με την κιθάρα του.

6.       Πού να πάω για ν’ αγοράσω κιθάρα και τι να προσέξω στην αγορά της;

Για την αγορά της κιθάρας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε καταστήματα πώλησης μουσικών οργάνων. Ο πωλητής μπορεί να σας κατατοπίσει γενικά, αλλά μην ξεχνάτε ότι η δικιά σας γνώμη για την κιθάρα θα είναι αυτή που πρέπει να υπερισχύσει. Γι αυτό να μην διστάσετε καθόλου να δοκιμάσετε όποια κιθάρα επιθυμείτε και να ξαναπάτε όσες φορές χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό στο κατάστημα. Μη φοβάστε μη γίνεται βάρος, είναι κάτι που συνηθίζεται.

Αν είναι το πρώτο σας όργανο τότε φροντίστε να πάρετε κάτι οικονομικό, αποφεύγοντας όμως τα κακής ποιότητας όργανα. Ισορροπήστε δηλαδή την αγορά σας μεταξύ του ελαχίστου της τιμής και του μέγιστου της ποιότητας. Απαιτήστε από τον πωλητή να σας δώσει μία τιμή και για όλα τα άλλα εξαρτήματα που είναι αναγκαία να αγοράσετε όπως θήκη για την κιθάρα, χορδές, πένες, ζώνη, τετράδια, βιβλία αλλά και ενισχυτή με καλώδιο για την σύνδεση της ηλεκτρικής κιθάρας. Μπορείτε επίσης, για την αγορά, να απευθυνθείτε σε ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς όμως τα οφέλη της δοκιμής πριν την απόφαση.

7.       Είναι απαραίτητη η θεωρία της μουσικής;

Είναι τόσο απαραίτητη όσο η γραμματική, η γραφή και η ορθογραφία στο σχολείο. Μπορεί να μάθουμε να μιλάμε ( όπως να παίξουμε κάποια μουσική ) αλλά για να γράψουμε και να  μελετήσουμε τη γλώσσα σε βάθος χρειαζόμαστε γραμματικές γνώσεις. Η μουσική “από μνήμης” θα φτάσει τη μελέτη μέχρι ενός σημείου. Στη συνέχεια όμως, όποιος επιχειρήσει να προχωρήσει, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες χωρίς να ξέρει τον λόγο που προέκυψαν και δεν θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να τις ξεπεράσει.

8.       Σε πόσο καιρό θα μάθω να παίζω τα αγαπημένα μου μουσικά κομμάτια;

Για να παίξει κάποιος μουσική, χρειάζεται να δώσει χρόνο. Η εκμάθηση ενός οργάνου μοιάζει με την γυμναστική. Η σωστή εξάσκηση , σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική μέθοδο είναι απαραίτητη. Η στιγμή που θα αρχίσουν να ακούγονται τα πρώτα μουσικά κομμάτια από τα χέρια του μαθητή δεν θα αργήσει, αλλά πρέπει να έρθει με τρόπο φυσικό, μέσα από τη διαδικασία της μελέτης.

9.       Είμαι μεγάλος…. να μάθω μουσική;

Σε κάθε ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μουσική. Η εκμάθηση της μουσικής απαιτεί ν’ αφιερώσουμε λίγο από τον καθημερινό ελεύθερο χρόνο μας. Είναι μοναδική και αναντικατάστατη η χαρά που λαμβάνει όποιος ασχολείται με την μουσική. Με μια ταχύρυθμη μέθοδο διδασκαλίας , επιμονή και υπομονή, τότε τα αποτελέσματα μπορούν να μας εκπλήξουν.

10.   Ποια μαθήματα και πόσες ώρες μου προτείνετε για την άρτια εκπαίδευσή μου στη μουσική;

Τα μαθήματα που προτείνονται είναι δύο(2) την εβδομάδα.
καθώς χρειάζονται πέρα από την τεχνική του οργάνου (1ώρα την εβδομάδα)
και τα παρακάτω μαθήματα (συνεπτυγμένα σε 1ώρα την εβδομάδα):

Μπορεί επίσης να γίνει και επιλογή κάθε μαθήματος ξεχωριστά κατά τις ανάγκες του μαθητή.

Σε έλλειψη χρόνου μπορούν να διδαχθούν, ως αναγκαία λύση, τα ίδια μαθήματα στο μισό χρόνο της διδακτικής τους ώρας.

Επίσης προαιρετικά διδάσκεται και μουσική τεχνολογία για recording, editing, mixing and mastering κ.τ.λ.

 

11.   Ποια είναι η διάρκεια των μαθημάτων; 

Τα ιδιαίτερα μαθήματα διαρκούν από 50’ έως 1 ώρα.

 

12.   Μπορεί να γίνει προετοιμασία για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο;

Ναι. Μπορεί να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία στους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν στα μεγάλα μουσικά πανεπιστήμια όλου του κόσμου όπως το Berklee, το G.I.T., το London College of Music, το Conservatorium van Amsterdam κ.α. Αυτό που χρειάζεται είναι ο μαθητής να έχει φθάσει στο απαιτούμενο επίπεδο, για να εξασκηθεί στην ύλη των εισακτέων εξετάσεων του κάθε πανεπιστημίου. Για τις υποτροφίες που δίδονται κάθε χρόνο, πρέπει να υπάρξει η σχετική μέριμνα αφού μπορεί να συμμετέχει στις εξετάσεις από πολύ νεαρή ηλικία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση